sextonde  januari

Sveg - den orten tog hårt på mig. Lite av en chock. Det känns lite grann som att resa tillbaks till 80-talet. "Jo säkert..." tänker du kanske. Men titta här:

En telefonkiosk! Det ser man aldrig nu för tiden. Men både i Sveg och på 80-talet är det ett helt normalt inslag. Det enda som stör är att man i Sveg kan betala med visa-kort. Det kunde man aldrig på 80-talet.

Det är lite grann så att när reklamstolparna syns i Sveg så vill man se reklam för Lotto, Trygg-Hansa och Marabou mjölkchoklad. När det väl dyker upp en annons för Kanal5 känns det fel. Det är förresten helt öde i centrala Sveg, oavsett om du är där på fredaglunch, lördaglunch eller lördagkväll.

Men, den största upplevelsen var helt klart Svegskrogen. Stället där vi åt middag på lördagkväll. Efter tre raka pizzor på Pizzeria Knuten så var det dags för något nytt.

Svegskrogen ligger lite grann i utkanten av Sveg, dvs två kvarter norrut och tre kvarter västerut, nära OK-macken. Där serverar de a la carte fram till 20.00. ("A la carte"? Är inte det också ganska mycket 80-tal? Åtminstone för syltor såsom Svegskrogen?) Vi kom dit 21.05, så vi fick nöja oss med lövbit, kebabtallrik eller pizza. Jag tänkte ta lövbit, men kollade igenom pizzamenyn. Specialarna kan ju alltid vara spännande. När jag läste om SvegsSpecial hajjade jag till: Tomatsås, kebabkött, het eller mild sås, strips och champinjoner.

Hallå? "Strips"? Jag frågade Berth om det var rätt. Han sa att jag såg rätt. Jag frågade damen i kassan (som förresten hade permanentat hår) om det var felskrivet.
-Nej, den är jättegod! säger hon.

Hmmm. Lövbit... Riktig mat, tänkte jag. Men å andra sidan. Kom att tänka på en gång när jag var på Dominikanska Republiken och en polare åt på McDonalds för att vara säker på att få riktig mat. Han kräktes som en räv den 20 mil långa resan hem. Då och där lärde jag mig att man inte ska ta "normal" mat när man är ute - det är bättre att ta seden dit man kommer. De vet hur man lagar till inhemska rätter, men är inte lika säkra på sånt som importerats till dem. Så:
- Jag provar en SvegsSpecial, sa jag.

Jag skulle alltså äta en pizza med strips på.


Tjaaa... Inte så dumt. Faktiskt. Ganska matig pizza. Fast jag skulle nog tagit het sås.

Senare gick jag för att beställa ännu en öl.
-Vad tyckte du om pizzan? frågar hon.
- Ja, bättre än förväntat, säger jag.
Hon blir jätteglad.
-Ja visst är den? När jag kom på den här tänkte jag: Det är så många gånger man har svårt att välja - pizza eller kebabtallrik. Och nu! Nu får man båda!
-Det är helt strålande, säger jag.
/Andreas

Fler sidor om Sveg:
20060112
20060114
http://www.herjedalen.se/flyttahit