fjärde maj

Förra lördagen diskuterade jag "Clear Eyes" tillsammans med min gode vän Peter. "Clear Eyes" är såna där droppar man har i ögonen för att ögonvitan ska bli vitare. De har länge varit receptbelagda i Sverige, men är nu tydligen tillåten igen även utan recept.

Peters bestämda åsikt var att "Clear Eyes" var samma sak som Nezeril och att Nezeril var ett billigare och lika bra alternativ som Clear Eyes. Huruvida vi verkligen testade om Nezeril gav vitare ögonvitor eller inte, tänker jag inte berätta. Men vi resonerade ihop oss och kom fram till att det var logiskt: Nezeril gör att blodkärlen i näsan drar ihop sig och därför släpper täpptheten i näsan. Clear Eyes gör att ögonvitornas blodkärl drar ihop sig och alltså blir ögonvitorna vitare.

Idag mötte jag privatläkare Staffan Salomonsson och frågade honom hur det egentligen låg till. Han - om nån - borde ju ha kompetensen att svara. Och, jo, mycket riktigt. Det är samma ämne i Nezeril som i Clear Eyes. Däremot är doseringen inte densamma, så han rekommenderade verkligen inte Nezeril istället för Clear Eyes. Dessutom menar han att både Nezeril och Clear Eyes har en "reboundeffek", vilket innebär att om du använder Nezeril och/eller Clear Eyes för ofta och sedan slutar - ja då får du betydligt rödare ögon (eller än täpptare näsa om du använt det så).

Själv så kan jag starkt rekommendera att OM du nu får en dum idé att använda Nezeril i ögat - använd INTE Nezeril Menthol.
/Andreas